Organisatiecoaching van Iminco: de eerste stap naar rust en ruimte in je hoofd.

De waan van de dag: het drijfzand van iedere organisatie.

Hoe kun je veranderen als de waan van de dag regeert? Dat is een onmogelijke opgave. Daarom stap ik vanaf de eerste dag jouw bedrijf binnen als surrogaat brandblusser. Alle brandjes rondom je personeel kun je direct aan mij overdragen. Dit geeft mij de kans om goed te begrijpen wat er in je bedrijf speelt. Tegelijkertijd geeft het jou de kans om de brandblusser in de kast te zetten. Zo krijg je ruimte in je hoofd om weer naar het grotere plaatje te kijken. Een mooi moment voor jou om weer eens goed na te denken over je visie. Want deze heb ik weer hard nodig om mijn rol als organisatiecoach goed uit te kunnen voeren.

Bewaker van psychologische veiligheid.

Omdat ik in het begin bijna dagelijks in jouw bedrijf meewerk, krijg ik alle informatie uit eerste hand. Dat betekent dat ik snel kan schakelen. Tevens leren jouw medewerkers en jijzelf mij goed kennen en vertrouwen, zodat iedereen met vertrouwen hun brandjes bij mij kan neerleggen. Samen met je team ga ik aan de slag om de teamstructuur onder handen te nemen en de rollen en taken intern goed te verdelen. In dit proces leren medewerkers en eigenaren het systeem van het bedrijf steeds beter begrijpen en hun eigen aandeel hierin te zien. Een interessant proces waarin men met elkaar het gesprek leert aan te gaan en eraan went om nieuw gedrag uit te proberen. Een spannend en leerzaam proces waarin ik met name van waarde ben in het creƫren en behouden van psychologische veiligheid. Samen fouten maken en experimenteren, een perfecte basis voor een open bedrijfscultuur.

De stap naar zelfsturing: steeds meer verantwoordelijkheden terug naar het team

Als organisatiecoach ben ik continu bezig met het vergroten van mijn misbaarheid. In de laatste fase van mijn rol stem ik mijn aanwezigheid af op de behoefte van het team en de eigenaar. Dit is ook en spannende fase. Na de eerste energieke fase vindt in deze tijd ook terugval plaats. We stoeien om samen op koers te blijven, we maken fouten en we moeten met elkaar de confrontatie aangaan. Een leerzaam, maar ook een hobbelig proces. We moeten er samen doorheen en ik sta ook in deze fase gewoon naast je. Naarmate het eigen initiatief, de vaardigheden en het zelfvertrouwen onderling groeit, nemen mijn uren verder af.

Verlies ik dan als eigenaar niet de controle over dit proces?

Integendeel. Jij wordt als eigenaar volledig meegenomen in dit proces, maar je hoeft de kar niet te trekken. Dit maakt dat je veel meer tijd hebt om te leren en om te wennen aan je nieuwe leidersrol. De verandering in je bedrijf wordt van binnenuit vorm gegeven, dus jij hoeft alleen maar je gedrag erop aan te passen. Gaandeweg in dit proces geef ik jou en je team steeds meer verantwoordelijkheden terug. Zo zal ik geleidelijk steeds meer als coach aan de zijlijn gaan staan. Want ik werk continu aan mijn eigen misbaarheid. Ik reis net zolang met jullie mee totdat jij en je team samen weer stevig aan het roer staan en toekomstige veranderingen met vertrouwen tegemoet worden gezien.

Is het wel betaalbaar voor mij?

Als groeiende ondernemer kijk je heel kritisch naar je investeringen. Wegen de kosten wel tegen de baten op? En is een organisatiecoach dan wel wat ik zoek? Ik wind er geen doekjes om: organisatiecoaching is een investering voor de toekomst van je bedrijf. Je ziet niet vanaf de 1e dag je investering terug, omdat je eerst met elkaar een leerproces doormaakt. En dat kost tijd, energie en geld. Je investeert in de groeibestendigheid en wendbaarheid van je onderneming en ik kies voor een benadering die het ook echt mogelijk maakt dat je samen het systeem in je bedrijf duurzaam verandert, Geen quick fix dus. Past dat bij jou?

Ik sta altijd op scherp om samen met je te kijken hoe ik voor jou maximale waarde kan toevoegen. Ik heb een volmondig JA van jou nodig, voordat ik kan starten. Want jij moet mij met het volste vertrouwen kunnen introduceren in je team. En dat kan alleen als we het samen eens zijn over de randvoorwaarden om mij in te kunnen schakelen. Als ik twijfel aan mijn toegevoegde waarde in jouw bedrijf, dan is het dus ook in mijn belang om dat direct op tafel te leggen.